In het geval dat de Belastingdienst alsnog tot de conclusie komt dat u in dienstbetrekking bent bij uw opdrachtgever, krijgt deze een naheffing inzake loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en zorgverzekeringswet. Uw opdrachtgever kan een dergelijke naheffing mogelijk deels op u verhalen.
Leg afspraken vast
In praktijk blijkt dat opdrachtgevers al deze risico’s willen neerleggen bij u als opdrachtnemer. In de standaardovereenkomsten zijn hierover geen richtlijnen opgenomen. U moet hier daarom goede afspraken over maken en gezamenlijk vastleggen.
Let op! Premies werknemersverzekeringen en zorgverzekeringswet mogen nooit op u verhaald worden.
Premies werknemersverzekeringen en zorgverzekeringswet
Uw opdrachtgever mag premies werknemersverzekeringen en zorgverzekeringswet nooit op u verhalen. Elke afspraak in een overeenkomst die anders luidt, is niet geldig. Verhaalt uw opdrachtgever toch deze premies op u dan levert dit een overtreding op die bestraft kan worden met een hechtenis van ten hoogste een maand of een geldboete van de tweede categorie.
Tip: Check uw huidige modelovereenkomsten en pas deze zo nodig aan.
Loonbelasting en premies volksverzekeringen
Nageheven loonbelasting en premies volksverzekeringen kan uw opdrachtgever wel op u verhalen. Dit is op zich niet vreemd omdat de loonbelasting en premies volksverzekeringen altijd door de werknemer gedragen worden.
Tip: Over de inkomsten die u verwerft bij uw opdrachtgever betaalt u inkomstenbelasting. De door uw opdrachtgever verhaalde loonbelasting en premies volksverzekeringen kunt u met deze inkomstenbelasting verrekenen. Omdat u hierdoor minder inkomstenbelasting hoeft te betalen drukt de verhaalde loonbelasting en premies volksverzekeringen dan per saldo niet op u.