Wat kost het u om maaltijden te vergoeden?
9 februari 2017

Moet u voor uw personeel  bijvoorbeeld het forfaitaire bedrag van € 3,25 betalen of moet u de factuurwaarde meenemen? Het antwoord op deze vraag is onder meer afhankelijk van wie de maaltijd of consumptie nuttigt, waar en op welk moment.

Meer dan bijkomstig zakelijk

Maaltijden tijdens een dienstreis of een maaltijd met een zakelijke relatie zijn gericht vrijgesteld en daardoor niet belast, omdat dit maaltijden zijn met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter. Hetzelfde geldt voor de maaltijd van een werknemer die tussen 17.00 en 20.00 uur door zijn werk niet thuis kan eten.

Op de werkplek

Consumpties op de werkplek worden op nihil gewaardeerd en daardoor niet belast Dit geldt niet voor maaltijden. Maaltijden op de werkplek kunt u aanwijzen als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte. De waarde van zo’n maaltijd bedraagt voor het jaar 2016 € 3,25 (2017: € 3,30). Het maakt daarbij niet uit of het een ontbijt, lunch of diner betreft.

Tip: Betreft het een maaltijd met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter dan is deze gericht vrijgesteld en hoeft u niet het forfaitaire bedrag van € 3,25 in 2016 (2017: € 3,30) toe te passen.

Overige maaltijden

Alle overige maaltijden kunt u ook aanwijzen als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte. Hier geldt niet het forfaitaire bedrag van € 3,25 (2016 of € 3,30 in 2017). Deze maaltijden moet u namelijk waarderen op de factuurwaarde inclusief btw.

Wat kost het u om maaltijden te vergoeden?

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

5 + 1 =