Opheffing tenaamstellingsverplichting omzetbelasting
12 september 2014

Sinds 1 december 2013 betaalt de Belastingdienst belastingteruggaven en toeslagen alleen uit op een bankrekeningnummer op naam van de rechthebbende. In een aantal gevallen leidde dat tot onvoorziene problemen bij de uitbetaling van omzetbelasting. Bedragen die rechtstreeks aan fiscaal vertegenwoordigers moesten worden uitbetaald of aan een gelieerde vennootschap werden geblokkeerd door de Belastingdienst. De staatssecretaris van Financiƫn heeft nu goedgekeurd dat de tenaamstellingsverplichting voor de omzetbelasting niet geldt. Daarmee loopt hij vooruit op de per 1 januari 2015 aangekondigde intrekking van deze verplichting.

Wie in aanmerking wil komen voor de goedkeuring moet een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst. In het verzoek moeten het bankrekeningnummer en de naam van de rekeninghouder worden vermeld. De verzoeker moet verder afstand doen van de mogelijkheid om zich te beroepen op een niet-bevrijdende betaling. Dat houdt in dat de ondernemer zich er niet op kan beroepen dat de Belastingdienst aan een verkeerde persoon heeft betaald waardoor de ondernemer nog steeds recht op betaling van de belastingteruggaaf zou hebben. De Belastingdienst kan bij de behandeling van een dergelijk verzoek bewijsstukken met betrekking tot de begunstigde van de bankrekening vragen.

Opheffing tenaamstellingsverplichting omzetbelasting

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

2 + 6 =