Onbelaste bonus voor de dga
16 november 2017

Vrije ruimte

Volgens de werkkostenregeling mag u jaarlijks 1,2% van de totale loonsom van uw bv besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, de zogenaamde vrije ruimte. Bij een loonsom van bijvoorbeeld € 500.000 is dit dus € 6.000. Een werknemer kan ook meer aan vergoedingen en verstrekkingen krijgen dan 1,2% van zijn loonsom, maar dan houdt de bv dus minder over voor de overige werknemers.

Onbelaste vergoedingen en verstrekkingen

Vergoedingen en verstrekkingen mag u in de vrije ruimte onderbrengen en blijven dan onbelast. Bijvoorbeeld een fiets, een kerstpakket of een financieel extraatje.

Ook voor de dga

Omdat u als dga ook een werknemer van de bv bent, mag u zichzelf ook onbelast zaken laten vergoeden en verstrekken. Heeft de bv dit jaar dus nog niet alle vrije ruimte besteed, dan kan dat een mooie aanleiding zijn om uzelf als dga een onbelaste bonus te verstrekken.

Toetsen aan gebruikelijkheid

Er geldt echter wel een voorwaarde en dat is dat alle vergoedingen en verstrekkingen gebruikelijk moeten zijn binnen een branche. Ze mogen niet meer dan 30% afwijken van wat ‘normaal’ is. De fiscus doet echter over vergoedingen en verstrekkingen tot € 2.400 per werknemer per jaar niet moeilijk. Dergelijke vergoedingen en verstrekkingen zijn dus altijd gebruikelijk.

Tip: Ga na of uw bv dit jaar nog genoeg vrije ruimte over heeft om uzelf een leuke, belastingvrije bonus te geven. Houd wel de jaarlijkse grens van € 2.400 in de gaten. Staat uw echtgenote of partner overigens ook op de payroll, dan kunt u hem of haar natuurlijk ook een bonus geven.

Onbelaste bonus voor de dga

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

3 + 10 =