Gemeente mag teveel aan rioolheffing niet vrij besteden
14 april 2017

Opbrengst en kosten

De gemeente kan de kosten van het aanleggen en onderhouden van de riolering via een rioolheffing doorbelasten aan burgers en bedrijven. De gemeente mag daarbij echter geen winst maken, ofwel de opbrengsten mogen de kosten niet overtreffen.

Tip: gebeurt dit toch, dan hoeft u de heffing geheel of deels niet te betalen. Overschrijden de opbrengsten de kosten met niet meer dan 10%, dan wordt uw aanslag rioolheffing evenredig verminderd. Bij een grotere overschrijding komt uw aanslag geheel te vervallen.

Let op! U moet uw aanslag dan aanvechten via bezwaar en eventueel beroep.

Reserveren mag met mate

Een gemeente mag meer aan rioolheffing doorbelasten als het meerdere gebruikt wordt voor toekomstige uitgaven. Het moet aannemelijk zijn dat de opbrengsten hiervoor noodzakelijk zijn. Bovendien moeten de middelen uiteindelijk aan de riolering besteed worden.

Niet naar algemene middelen

Onlangs ging een gemeente de fout in door bijna de helft van de gereserveerde gelden over te hevelen naar de algemene middelen. De rechter was van mening dat de verkregen gelden dan niet worden gebruikt voor het beoogde doel. De ondernemer die zijn aanslag aanvocht, hoefde deze dan ook niet te betalen.

Aanslag checken

U kunt altijd checken of de kosten van het rioleringsstelsel de opbrengsten te boven gaan, door de betreffende stukken bij uw gemeente op te vragen. De gemeente is verplicht u hierover te informeren. Bij het verstrekken van kopie├źn en dergelijke kan men wel kosten in rekening brengen. Vraag hier vooraf naar.

Gemeente mag teveel aan rioolheffing niet vrij besteden

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

10 + 11 =