Buitenlandse zorgkosten aftrekbaar
20 februari 2017

De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Wat als u op uw skivakantie uw been breekt? Als u in Nederland ziektekosten maakt, kunt u deze in aftrek brengen als zorgkosten. Maar hoe zit het als u deze kosten in het buitenland maakt?

In beginsel gelden dezelfde voorwaarden als voor Nederlandse zorgkosten. Het begrip genees- en heelkundige hulp is breed en fiscaal zijn de kosten hiervan aftrekbaar als het een behandeling betreft:

  • door een arts, of
  • op voorschrift en onder begeleiding van een arts door een paramedicus, of
  • door bepaalde paramedici, mits u van de paramedicus een verklaring heeft waaruit het medische karakter van de behandeling blijkt.

Let op! Ook een behandeling door een buitenlandse arts is dus aftrekbaar. Deze aftrek staat los van de vraag waarom u naar het buitenland bent gegaan.

Tip: Ook de ziektereiskosten zijn aftrekbaar, ook als u noodzakelijkerwijs per vliegtuig moet reizen, zo blijkt uit recente rechtspraak.

Hotel niet aftrekbaar

Verblijft u gedurende uw behandeling in een hotel, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar. Alleen kosten van een verpleeginrichting leiden tot aftrek.

Drempel

De aftrek van ziektekosten kent wel een drempel, wat wil zeggen dat alleen de kosten boven de drempel tot aftrek leiden. De drempel is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Hoe hoger dit is, hoe meer ziektekosten volledig voor eigen rekening komen.

Heeft u vragen over de aftrek van buitenlandse zorgkosten, neem dan contact op met uw adviseur.

Buitenlandse zorgkosten aftrekbaar

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

12 + 9 =