Akkoord over verplichte AOV voor zzp’er
28 februari 2020

KrukkenUitkering vast, premie inkomensafhankelijk

De uitkering bij arbeidsongeschiktheid wordt een vast bedrag en bedraagt € 1.650 bruto, gelijk aan het minimumloon. De verzekeringspremie wordt echter wel inkomensafhankelijk. Deze gaat naar schatting maximaal € 200 bruto per maand bedragen. De premie is fiscaal aftrekbaar.

Wachttijd

Er gaat bovendien een wachttijd gelden. Een zzp’er kan kiezen voor een wachttijd van zes maanden, een jaar of twee jaar. Standaard bedraagt de wachttijd een jaar. Een langere wachttijd levert een lagere premie op.

Let op! De arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht voor zzp’ers en loopt door tot aan de AOW-leeftijd. Wel kunnen degenen die al een AOV-verzekering hebben of zich liever zelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, vrijstelling krijgen.

Organisaties zzp’ers tegen voorstel

Organisaties van zzp’ers zien niets in de verplichting. Een van de tegenargumenten is dat er wel een mogelijkheid tot vrijstelling komt voor de zzp’er die zichzelf verzekert, maar niet voor degene die het risico anders afdekt, bijvoorbeeld met spaargeld.

Let op! Bovengenoemd akkoord is nog niet definitief.

Akkoord over verplichte AOV voor zzp’er

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

10 + 5 =