Tweede navordering mag bij kwade trouw
9 mei 2014

Om een navorderingsaanslag op te leggen heeft de inspecteur in beginsel een nieuw feit nodig. Dat is een feit dat hem bij het vaststellen van de oorspronkelijke aanslag niet bekend was. Wanneer de belastingplichtige te kwader trouw is, is een nieuw feit niet nodig voor navordering. Volgens de Hoge Raad mag de inspecteur zelfs een ambtelijk verzuim herstellen ingeval van kwade trouw. Een ambtelijk verzuim verhindert in de regel het opleggen van een navorderingsaanslag.

De Hoge Raad kwam tot dit oordeel in een procedure die betrekking had op een belastingplichtige die de inkomsten uit zijn hennepstekkerij niet had aangegeven. Door deze inkomsten bewust niet aan te geven was de belastingplichtige te kwader trouw. De inspecteur ging bij het vaststellen van de navorderingsaanslag uit van een door de politie opgesteld proces-verbaal. Bij het overnemen van een berekening uit het proces-verbaal maakte de inspecteur een fout, die hij corrigeerde in een tweede navorderingsaanslag. Daarmee had de inspecteur onzorgvuldig gehandeld, maar gezien de kwade trouw van de belastingplichtige mocht de inspecteur deze onzorgvuldigheid corrigeren. Het argument dat de inspecteur voor de tweede navorderingsaanslag niet over een nieuw feit beschikte, ging niet op.

Tweede navordering mag bij kwade trouw

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

12 + 5 =