Privégebruik poolauto’s en bijtelling
11 augustus 2016

De Belastingdienst heeft hierover met de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) een uitvoeringsafspraak gemaakt. Voorwaarde is wel dat sprake is van een echte deel- of poolauto en een marktconform huurtarief.

Deel- of poolauto

U kunt een deel- of poolauto voor privégebruik verhuren aan uw werknemer zonder bijtelling toe te passen voor deze werknemer. Er is sprake van een deel- of poolauto als deze auto door wisselende werknemers in beginsel uitsluitend voor zakelijke ritten wordt gebruikt. De auto die ter beschikking is gesteld aan een individuele werknemer valt niet onder deze definitie.

U moet inzichtelijk kunnen maken in welke perioden de deelauto is gebruikt en hoeveel kilometers per rit zijn gereden. Daarnaast dient u een administratie van het privégebruik bij te houden waaruit blijkt:

  • door welke werknemers in welke perioden de auto privé is gebruikt, en;
  • dat een marktconform huurtarief in rekening is gebracht aan deze werknemers. 

Let op! De afspraken zijn gemaakt tussen de VNA en de Belastingdienst. Valt u niet onder deze brancheregeling overleg dan vooraf met de Belastingdienst of u de uitvoeringsafspraken ook binnen uw onderneming kunt toepassen.

Marktconform huurtarief

U kunt alleen de bijtelling achterwege laten als sprake is van een marktconform huurtarief. In de uitvoeringsafspraak is aangegeven dat in ieder geval sprake is van een marktconform huurtarief als de volgende tarieven in rekening worden gebracht:

 Segment  Voorbeelden

 Per dag
 (van 9.00 tot 9.00 uur)

 Per dagdeel
 (max. 4 uur overdag of
 van 17.00 tot 9.00 uur)

 Weekend
 (vrijdag 17.00 tot
 maandag 9.00 uur) 
 Klein  Citroen C1,
 Peugeot 109,
 Toyota Aygo
 € 42  € 27  € 68

 Kleine
 middenklasse

 Ford Fiesta, VW
 Polo, Nissan Juke
 € 50  € 32   € 81 
 Middenklasse  Opel Astra,
 Toyota Prius
 € 60  € 39   € 97 
 Grote
 middenklasse
 Audi A4, BMW 3-
 serie, Skoda 
 Oktavia
 € 75  € 49   € 122 

Bedragen zijn inclusief btw en exclusief brandstof, afkoop eigen risico en aanvullende verzekeringen.

Let op! De uitvoeringsafspraken gelden niet zonder meer voor een dga. Stem daarom vooraf met de Belastingdienst af welke aanvullende maatregelen getroffen kunnen worden om de uitvoeringsafspraken ook voor de dga te kunnen toepassen.

Privégebruik poolauto’s en bijtelling

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

3 + 7 =