Wist u dat u als opdrachtgever aansprakelijk gesteld kan worden als uw opdrachtnemer zijn werknemers niet (volledig) betaalt? En wist u dat dit niet alleen geldt voor overeenkomsten van opdracht maar ook bij aanneming van werk, het inlenen van personeel en overeenkomst van vervoer van goederen over de weg? Met de juiste maatregelen kunt u de risico’s op aansprakelijkheid beperken.
Hoewel deze aansprakelijkheid al geldt vanaf 1 juli 2015, is lang niet elke opdrachtgever of aannemer met deze regel bekend. Een werknemer die in het kader van een overeenkomst van opdracht, aanneming van werk of het vervoer van goederen over de weg werkzaamheden voor u verricht, kan u hoofdelijk aansprakelijk stellen als zijn werkgever zijn loon niet (volledig) aan hem betaalt. Ditzelfde geldt voor de werknemer die u inleent voor het verrichten van werkzaamheden voor u.
Tip: De aansprakelijkheid geldt niet als u een particulier bent.
Er zijn geen mogelijkheden om de aansprakelijkheid volledig te voorkomen. De rechter oordeelt namelijk of u aansprakelijk bent. U kunt echter wel een aantal maatregelen nemen waarmee u de rechter kunt laten zien dat u er alles aan heeft gedaan om aansprakelijkheid te voorkomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld.
Let op! Het betreft een ketenaansprakelijkheid. Dit betekent dat als er sprake is van een keten van opdrachtgevers, de werknemer elke volgende opdrachtgever in de keten aansprakelijk kan stellen als hij zijn loon niet kan verhalen op de eerste opdrachtgever in de keten.