Verhuizen rond de jaarwisseling? Let op!
10 december 2019

Het gaat weer goed met de economie en dus wordt er ook weer volop verhuisd. Is daarbij een koopwoning in het spel, plan de aan- en verkoop ervan dan goed, anders kunt u voor een onaangename fiscale verrassing komen te staan.

Eigen woning telt niet mee in box 3

Een goede planning is nodig vanwege het feit dat een eigen woning niet meetelt als vermogen in box 3, maar wel als deze verkocht is terwijl u nog geen andere woning terug heeft gekocht. Omdat het daarbij vaak gaat om aanzienlijke bedragen, kost u dit behoorlijk wat belasting in box 3.

Let op! Hoeveel belasting u betaalt in box 3 hangt af van de omvang van uw vermogen. Dit kan oplopen tot een belastingheffing van 1,68% over uw vermogen.

Verkoop uitstellen

Handen schuddenVerkoopt u uw woning en koopt u niet direct een andere woning terug, probeer de verkoop dan uit te stellen tot ná 1 januari. De peildatum voor de vermogensbelasting is namelijk 1 januari en wijzigingen in uw vermogen ná die datum hebben geen invloed meer op de heffing in box 3.

Aankoop bespoedigen

Staat u op het punt een woning te kopen en gebruikt u daarvoor deels eigen geld, probeer de aankoop dan juist te bespoedigen. Realiseer de aankoop zo mogelijk vóór 1 januari, zodat u over het gebruikte eigen vermogen in 2020 geen belasting in box 3 meer betaalt.

Heeft u vragen over de aan- of verkoop van een eigen woning en de invloed ervan op de heffing in box 3, neem dan contact met ons op.

Verhuizen rond de jaarwisseling? Let op!

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

7 + 9 =