Kamerbrief loondoorbetalingsplicht
13 februari 2015

Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie van zieke werknemers maken deel uit van de verplichtingen van werkgevers jegens werknemers. Ter uitvoering van een afspraak in het begrotingsakkoord 2014 heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzoek laten doen naar de ervaringen van werkgevers met en de knelpunten in de loondoorbetalingplicht. Ook is onderzoek gedaan naar het aanbod van verzuimverzekeringen en de verzekeringsgraad van werkgevers.

Uit de onderzoeken komt naar voren dat er vrijwel geen werkgevers zijn die willen stoppen met het doorbetalen van loon wanneer een werknemer zich ziek meldt. Wel blijkt dat werkgevers moeite hebben met de kosten van ziekte en re-integratie. Ook de re-integratieverplichtingen uit de Wet Verbetering Poortwachter worden als knelpunt ervaren, vooral wanneer de werkgever geen passend alternatief werk kan bieden of als de werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn eigen re-integratie.
Ongeveer 76% van de werkgevers heeft een verzuimverzekering afgesloten. Bij kleine, startende ondernemingen ligt dit percentage lager.

Het Centraal Planbureau (CPB) maakt een berekening van de economische effecten van het verkorten van de loondoorbetalingsplicht van twee naar één jaar. Het CPB verwacht deze berekening dit voorjaar af te ronden. Volgens een berekening van het ministerie van SZW uit 2012 heeft verlenging van de loondoorbetaling van één naar twee jaar ervoor gezorgd dat jaarlijks 13.000 mensen minder in de arbeidsongeschiktheidsregeling instromen.

Kamerbrief loondoorbetalingsplicht

Wat wordt uw volgende zet?

Ontdek hoe wij u kunnen adviseren en maak vrijblijvend een afspraak met Oliemans Accountants en Belastingadviseurs. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

3 + 12 =